Blogg om sjukvård, hälsa, mat och motion

Blogg om sjukvård, hälsa, mat och motion

Personlig assistans Karlskrona

- Posted in Sjukvård by

Min kompis behöver personlig assistans

Min kompis Johan har ett fysiskt handikapp sedan födseln som gör att han har svårt att klara alla vardagens utmaningar utan hjälp. Han är berättigad till personlig assistans 20 timmar i veckan.

Han har assistans när han är på jobbet. Han jobbar halvtid och när han arbetar på plats på kontoret så behöver han hjälp med att ta sig dit. Nu arbetar han ungefär hälften av tiden hemifrån men någon gång i veckan så behöver han vara på kontoret. Det samma gäller när han ska handla mat och liknande, då behöver han också hjälp med att ta sig till och från affären samt hjälp med att plocka varor i affären.

Utöver det så klarar han sig ganska bra för egen maskin vilket är tur. Jag tror inte att det är så kul att hela tiden vara beroende av andra så det är skönt att han klarar sig själv när han är hemma.

Sen så är det såklart tur att vi bor i Sverige där staten eller kommunen tar hand om kostnaden och att vi har ett uppbyggt system för just personlig assistans. Jag tänker på alla de som bor på andra ställen i världen där de inte har ett system för det hela.

Hur som helst, han behöver ju assistans 20 timmar i veckan och nu funderar han på att byta assistansbolag. Det finns idag rätt många assistansbolag att välja mellan i Karlskrona och det är fri konkurrens som gäller. Att det finns alternativ och valfrihet är bra på ett sätt. Nackdelen är väl att kvalitén skiftar från bolag till bolag. Alla kan ju inte vara lika bra menar jag.

Ett assistansbolag som erbjuder personlig assistans i Karlskrona är Furuboda Assistans. Jag har hört bra saker om det bolaget och de är ju grundade i den ideella världen. Det är så klart ett företag men de drivs inte av vinstsyfte och de startade som en förening och de driver även en folkhögskola idag så det verkar som att de ”brinner” för det de gör.

Inget fel på att vilja tjäna pengar men när det kommer till människor och deras behov av hjälp så känns det som att det är viktigt att de som arbetar med det inte bara ser det som ”ett jobb” utan att de faktiskt är intresserade av att hjälpa andra.

Min kompis har också pratat om Furuboda tidigare och han verkar också vara inne på att kontakta dem och se vad de kan erbjuda och om de är rätt för honom.

Jag hoppas att de är det för jag tycker att min vän är förtjänt av en bra personlig assistans.

Personlig assistans Karlskrona